Coati

Coatin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Procyonidae
Suku
Nasua
Tieteellinen nimi
Nasua nasua

Coatin suojelun tila:

Vähiten huolta

Coati Sijainti:

Keski-Amerikka
Pohjois-Amerikka
Etelä-Amerikka

Coatin tosiasiat

Pääsaalis
Hedelmät, pähkinät, pienet nisäkkäät ja matelijat
Elinympäristö
Metsät, niityt, autiomaa
Petoeläimet
Villikissat, petolinnut, krokotiilit
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
4
Elämäntapa
  • Bändi
Lempi ruoka
Hedelmät
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Löytyy tiheistä metsistä ja märistä viidakoista!

Coatin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Netto
  • Musta
  • Valkoinen
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
15 mph
Elinikä
8-15 vuotta
Paino
3-8kg (6-18lbs)

'Coatit liittyvät sukukarhuihin ja tunnetaan myös nimellä coatimundis'



Coatit ovat pörröisiä eläimiä, jotka ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Niitä on yleensä Meksikossa, Keski-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Lounais-Yhdysvalloissa. Heidän nimensä coatimundi tiedetään olevan peräisin Tupian Brasilian kielistä.



Nimi 'Coati' on peräisin espanjalaisesta sanasta 'coatí', joka palaa vanhaan Tupiin. Heidän sanansa - kua’ti - on yhdistelmä kahdesta sanasta: 'cua' (tarkoittaa 'vyö') ja 'tim' (tarkoittaa 'nenä'). Visuaalisesti kuvattava nimi johtuu koatin tavasta työntää nenänsä vatsaan, kun he nukkuvat. Olennon tieteellinen nimi Nasua tulee myös latinankielisestä sanasta, joka tarkoittaa nenää.

Uskomaton Coati-tosiasiat

  • Heidän epätavallisen pitkä nenä auttaa heitä ruokkimaan itsensä tarttumalla kivien alle etsimään ruokaa.
  • Coatit kävelevät tavallisesti korkealla ilmassa. Sitä käytetään tasapainottamiseen kiipeilyn aikana.
  • Coatissa on kaksoisliitetyt nilkat, jotka tekevät niistä joustavat ja auttavat heitä laskeutumaan puista paljon suuremmalla nopeudella.
  • Nämä olennot tuottavat 'woof' -äänen, kun he ovat yllättyneitä ja hyppäävät hitaasti pensaisiin ryhmissä sen jälkeen.
  • Heidän ryhmänsä voi olla yhtä suuri kuin noin 30 jäsentä.

Coatin tieteellinen nimi

Coati kuuluu suku Nasua ja sitä kutsutaan myös nimellä coatimundi tai coatimundi. Niiden tiedetään tulevan Procyonidae-suvusta. Coatilla on neljä alalajia - vuoristo-koati, rengas-pyrstö-koati tai kaistaleinen pyrstö-koati, Cozumelin saaren Coati ja valkoinen nenä-Coati. Nimi coatimundi on johdettu Tupian Brasilian kielistä.



Coatin ulkonäkö ja käyttäytyminen

Coatisilla on tyylikäs ja hoikka pää. Heidän nenänsä ovat heidän kasvojensa kohokohta ja ovat yleensä pitkiä ja joustavia. Näillä pörröisillä olennoilla on pienet korvat, pitkä häntä ja tummat jalat. He käyttävät usein häntää tasapainottaakseen kehoaan. Heidän turkinsa ovat yleensä mustia tai ruskeita, ja niiden alapinta on vaaleampi. Coatit ovat noin 12 tuumaa korkeita ja painavat yleensä 4-18 lbs.

Heidän etujalat on varustettu kaarevilla kynsillä, jotka ovat suhteellisen pitkiä. Takaosilla on kuitenkin lyhyemmät kynnet. Heidän varpaat ovat verkotettuja, ja heidän tiedetään olevan voimakkaita uimareita. Uroskoatin tiedetään olevan kaksinkertainen naispuoliseen kokoon nähden ja sillä on terävät kulmahampaat.

Eri tyyppisillä koateilla on hieman erilaiset käyttäytymisominaisuudet. Jotkut heistä ovat aktiivisia päivällä. Vaikka jotkut muut ovat aktiivisia yöllä. Niiden tiedetään olevan erittäin älykkäitä eläimiä ja myös hyvin sopeutuvia.



Nämä olennot nukkuvat korkeammissa, korkeammissa paikoissa ja elävät ryhmissä, jotka voivat olla yhtä suuria kuin 30 jäsentä. Näitä ryhmiä kutsutaan bändeiksi. Yllättyneenä nämä ryhmät aiheuttavat ”huijausäänen” ja hyppäävät sitten pensaisiin.
Aikuisten koati-urosten tiedetään erityisesti olevan yksinäisiä olentoja, jotka liittyvät naisiin vain paritteluaikana. Coatien tiedetään myös olevan erinomaisia ​​kiipeilijöitä ja yleensä ottavat pyrstönsä avulla tasapainoon ruumiinsa kiipeämisen aikana. He laskeutuvat maahan metsästämään ruokaa.

Valkoinen nenä Coati
Valkoinen nenä Coati

Coati-elinympäristö

Coatit löytyvät vain Amerikan mantereelta ja elävät yleensä kosteassa tai trooppisessa ympäristössä sademetsät . He asuvat korkeilla alueilla - enimmäkseen yli 3000 metriä -, joihin voi kuulua mäntyjä ja tammia. Heidän turkinsa auttaa heitä selviytymään näistä olosuhteista.

Niitä löytyy Arizonasta, Meksikosta, Keski- ja Etelä-Amerikasta sekä Lounais-Yhdysvalloista. Se on yleensä epätodennäköistä, mutta jotkut koatit löytyvät myös aavikoista ja savannista. Rengashäntäinen koati löytyy pääasiassa Etelä-Amerikasta, vaikka se tunnetaan myös nimellä Etelä-Amerikan koota tai kaistaleinen hännän koati.

Coati-ruokavalio

Luonnossa kaikkiruokainen, coatisilla on ruokavalio, joka sisältää erilaisia ​​asioita, kuten liskoja, munia, lintuja ja krokotiilimunia. He syövät myös hedelmiä ja selkärangattomia - joita ne kaivavat maanpinnasta pitkiä kynsiään käyttäen. Heidän tiedetään matkustavan paljon ruokaa etsimään.

Coatin saalistajat ja uhkat

Kuten kaikki muut eläimet, myös koatit ovat osa ympäristön ravintoketjua, ja siellä on paljon eläimiä, jotka saalistavat niitä. Näitä saalistajia ovat miehitetyt sudet, anakondat, tayrat, koirat ja ketut . Jotkut muut eläimet, joiden tiedetään saalistavan heitä, ovat ocelots , raptorit, kotkat , jaguarundit ja boa-supistimet. Pennut ovat erityisen vaarassa tulla valkopääisen kapusiiniapinan illalliseksi.

Nämä olennot ovat myös uhattuna ihmisen toiminnan, kuten metsästyksen ja metsäkadon takia, koska niiden luonnollinen elinympäristö on rappeutunut. Ihmisten tiedetään myös syövän coatis, minkä takia coati-väestön sanotaan vähenevän. Lajia ei kuitenkaan uhata, ja IUCN on asettanut sen luokkaan 'vähiten huolestuttava'.

Coatin lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Sadekauden alku on yleensä, kun koati pariutuu. Prosessi alkaa, kun yksi uroskoati liittyy bändiin ja pariutuu kaikkien naisten kanssa. Kun vauva on syntynyt, naaras jättää ryhmän ja rakentaa pesän korkealle puuhun. Tiineys kestää noin kolme kuukautta, minkä jälkeen naaras synnyttää 2-7 vauvaa, joita kutsutaan pennuiksi.
Pennuilla on silmät kiinni syntymänsä jälkeen ja yleensä ne avautuvat vain noin 10 päivän ikäisinä. Noin 19. päivänä he alkavat nousta seisomaan ja voivat kävellä 24. päivään mennessä. Noin 6-10 viikon iässä pennut palaavat bändiin äitinsä kanssa ja jatkoa jatkuu bändin sisällä ryhmän muiden naisjäsenten avulla. Keskimääräinen koati elää noin 14 vuotta.

Coati-väestö

Coati-populaatio ei ole kovin selkeä, koska lajeja ei ole tutkittu kovin hyvin. On kuitenkin oletettu, että lukumäärä on laskenut suhteellisen vähän, koska nämä olennot eivät vain joutu luonnon saalistajien uhriksi, vaan heitä uhkaa myös metsästys ja luonnollisen elinympäristön rappeutuminen ihmisten metsäkadon vuoksi. Ihmiset ruokkivat myös coatis-arvoja, joiden tiedetään myös olevan syy siihen, että coati-väestö on laskussa joillakin alueilla.

Väestö vaihtelee paikasta toiseen. Suurin jäsenmäärä, jonka bändillä tai koati-ryhmällä on tiedetty olevan, on yli 150 jäsentä. Ne eivät kuitenkaan ole uhattuna, ja IUCN .

Coati eläintarhassa

Coatis ei voi selviytyä hyvin erikoisissa ympäristöissä, joten ei yleensä ole hyvä ajatus pitää heitä vankeudessa. Lisäksi he ovat energisiä eläimiä, eikä niiden pitäminen pienissä häkissä ole asianmukaista. Ne vaativat yleensä paljon aikaa ulkona.

Näytä kaikki 59 eläimet, jotka alkavat kirjaimella C

Mielenkiintoisia Artikkeleita