Kärppä

Ermine tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Mustelidae
Suku
Mustela
Tieteellinen nimi
Mustela erminea

Ermine Conservation Status:

Vähiten huolta

Ermine Sijainti:

Aasia
Eurasia
Euroopassa
Pohjois-Amerikka
Oseania

Ermine-hauska tosiasia:

Erittäin rohkea ja hurja saalistaja!

Ermine tosiasiat

Nuoren nimi
Sarjat
Ryhmäkäyttäytyminen
  • Yksinäinen
Hauska seikka
Erittäin rohkea ja hurja saalistaja!
Arvioitu väestökoko
Tuntematon
Suurin uhka
Elinympäristön häviäminen
Tunnetuin ominaisuus
Siksak-liike
Muut nimet)
Stoat tai lyhythäntäinen lumikko
Pentueen koko
Neljästä 18: een
Elinympäristö
Metsät ja metsät
Petoeläimet
Mäyrät, ketut, kojootit, kotkat, pöllöt ja lumikot
Ruokavalio
Lihansyöjä
Lempi ruoka
Jyrsijät, kurkut, kanit, sammakot, hyönteiset, linnut ja munat
Yleinen nimi
Kärppä
Sijainti
Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa
Ryhmä
Nisäkkäät

Poistaa fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
8 mph
Elinikä
Seitsemän - 10 vuotta
Paino
60g - 110g (2,1oz - 3,9oz)
Pituus
23 cm - 31 cm (9 tuumaa - 12 tuumaa)
Seksuaalisen kypsyyden ikä
Muutamasta kuukaudesta vuoteen

Pienestä koostaan ​​huolimatta siemennäisillä on maine kovana ja alueellisena lihansyöjänä, joka voi tarttua jopa itseään isompiin eläimiin.



Eermine on kapean rungon tyyppinen lumikko, joka asuu Euraasian ja Pohjois-Amerikan lauhkeilla ja arktisilla alueilla. Tällä lajilla, joka tunnetaan myös yleisesti torpana tai lyhythäntäisenä lumina, on tärkeä rooli ekosysteemissä sekä saalistajana että saalistajana.



3 Ermine-tosiasiat

  • Hermiinillä on melko ylellinen turkki, joka on vetoanut joidenkin yhteiskuntien ylempiin luokkiin vuosisatojen ajan. Ermine-nahat saavuttivat suosionsa huippunsa 1400-luvun Euroopassa, kun se merkitsi voimaa ja asemaa.
  • Yksi kuuluisimmista Leonardo da Vincin koskaan tuottamista maalauksista tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Lady with Ermine. Vuosien 1489 ja 1490 välisenä aikana näyttää siltä, ​​että se kuvaa tunnistamatonta naista (mahdollisesti italialaisen prinssin rakastajatar, joka työskenteli Leonardoa tuolloin), joka kehitti pienen hermosolun sylissään.
  • Hermiini todennäköisesti kehittyi noin yksi tai kaksi miljoonaa vuotta sitten. Ensin syntyi Euroopassa ja Aasiassa, se ylitti Beringin salmen ja asui Pohjois-Amerikassa. Hermiinin joustava käyttäytyminen antoi sen selviytyä viimeisestä jääkaudesta.

Ermine tieteellinen nimi

Sienen tieteellinen nimi on Mustela erminea. Mustela kuvaa suvun lumikot , minkit, fretit ja polekatit, joilla on samanlaiset fyysiset ominaisuudet ja käyttäytyminen. Etäisemmin se liittyy mäyrät , saukot ja ahmat Mustelidien perheessä. Nämä Mustelidit kuuluvat myös Canivoran luokkaan. Laajan levinneisyytensä vuoksi eri puolilla maailmaa siemennesteellä on melko paljon alueellista vaihtelua. Noin 37 alalajia löytyy koko sen luonnolliselta alueelta.

Vaikka nimet ermine ja stoat kuvaavat samaa, niillä on täysin erilainen alkuperä. Stoat näyttää olevan peräisin hollanninkielisestä sanasta stout. Nimi ermine tulee todennäköisesti vanhasta ranskalaisesta sanasta, joka viittaa sen valkoiseen turkiin, mutta ei ole selvää, mistä se on syntynyt ennen sitä.



Poistaa ulkonäkö ja käyttäytyminen

Jos olet koskaan nähnyt ermiiniä henkilökohtaisesti tai kuvassa, tiedät, että se näyttää paljon kuin lumikko. Siinä on pitkä runko ja kaula, lyhyet jalat, mustat silmät, pyöreät korvat ja jyrsijän kaltainen pää, josta herkkiä viikset nousevat. Turkis takki käy läpi merkittävän muutoksen vuodenaikojen muuttuessa. Se muuttuu kesällä ruskeasta ja kellertävästä valkoiseksi talvella melkein puhtaaksi valkoiseksi. Hännän kärki on myös musta. Alle puntaa painava alkio on melko pieni laji. Uroshermiinin pituus on enintään 12 tuumaa kehon pituudessa ja vielä 5 tuumaa hännän mukana. Naaraat ovat yleensä keskimäärin hieman pienempiä.

Terävien kynsien ja hampaiden ansiosta ermiinin pieni koko kompensoidaan enemmän kuin sen melko sitkeällä käyttäytymisellä. Jopa paljon suurempien saalistajien on oltava varovaisia ​​hyökkäyksen torjumiseksi. Ehkä lisääntymissyistä miehet ovat yleensä hallitsevampia ja aggressiivisempia kuin naiset. Pian itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen he etsivät itselleen suuria alueita, ottamalla ne tarvittaessa väkisin. Nainen puolestaan ​​yleensä pysyy samassa paikassa kuin hänen syntymänsä. Keskimäärin yksittäinen ermine voi kaivaa noin 25-100 hehtaarin suuruisen alueen. Se on melko vähän maata niin pienelle eläimelle, vaikka uros- ja naarasalueet ovat joskus päällekkäisiä.

Hermiiini vuorottelee unen ja herätyksen välillä koko päivän, mutta se metsästää aktiivisimmin yöllä. Ohuella ja joustavalla rungollaan se liikkuu epätavallisessa siksak-kuviossa edestakaisin pomppimalla maasta noin 20 tuumaa harppausta kohden. Talvella olevan siemennesteen näky hyppäämällä korkean lumen läpi, toisinaan työntämällä päänsä ulos, voi olla melko koominen. Vaikka se on enimmäkseen maalla, se on myös erittäin pätevä uimari ja kiipeilijä. Keskimääräinen hermosolu voi matkustaa yli yhdeksän mailia joka ilta. On erittäin ahkera etsiä ruokaa jokaiseen nurkkaan.



Hermiini tekee melkein kaiken metsästyksensä ja ruokintansa yksin. Se tulee vain muiden lajien jäsenten kanssa lisääntymisaikaan jäljitellä. Eermiinillä näyttää olevan hyvin rajallinen joukko ääniä kommunikoimaan keskenään. Harvoin kuulet, kuinka hermosolut varoittavat tai hälyttävät melkein kuin äänekkäästi, huutavat ja murisevat. Sen sijaan sen yleisin viestintämuoto on antaa tuoksua peräaukkostaan ​​alueen merkitsemiseksi ja seksuaalisen saatavuuden mainostamiseksi toisilleen.

Urosmarmea tai Stoat, Mustela erminea
Urosmarmea tai Stoat, Mustela erminea

Ermine Habitat

Eermiinin luonnollinen alue kattaa hyvin suuren alueen. Se sisältää pohjoisen lauhkean ja arktisen alueen, joka ympäröi Euraasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Tämä eläin löytyy niin pohjoiseen kuin Pohjoinen jäämeri ja Grönlanti sekä etelään kuin Kalifornia ja Espanja. Se tuotiin myös Uuteen-Seelantiin 1800-luvulla pyrittäessä hallitsemaan paikallista kanipopulaatiota. Kaniinien vain teurastamisen sijaan hermosolut kuluttivat myös monia paikallisia lintupopulaatioita ja ajoivat populaatioiden määrän alas. Tästä syystä monet uusiseelantilaiset pitävät sitä invasiivisena lajina.

Hermiinin ensisijainen asuinpaikka sisältää metsät, suot ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä olevat tasangot. Sen luonnollinen alue ei melkein koskaan ulotu suurille avoimille alueille, kuten Great Plains. Eermiini asuu missä tahansa pienessä suljetussa tilassa, johon se törmää, mukaan lukien puiden juuret, kolot, kiviseinät ja ontot tukit. Se ei ole erityisen nirso asumisjärjestelyjensä yksityiskohdista. Eermiinillä ei ole kykyä kaivaa omaa uraansa. Sen sijaan se joko löytää hylätyt kolot tai ottaa juuri tappamansa eläimen paikan.

Ermine-ruokavalio

Kermalihan ruokavalio koostuu pääasiassa pienistä nisäkkäistä, kuten jyrsijöistä, kurkkuista ja kanit . Se sekoittaa myös tämän sammakot , kalastaa , ötökät , linnut , munia ja mitä tahansa muuta lihaa se voi löytää. Eermine ei pelkää hyökätä yhtä suureksi kuin itse, mutta se vaatii erilaista metsästysstrategiaa. Tappaakseen nämä suuremmat saaliseläimet, ermine tarttuu siihen kurkusta ja vuotaa sen kuolemaan. Tappamaan pienempi saalis verrataan, että ermine upottaa hampaansa kallon pohjaan ja tappaa sen melkein välittömästi. Tämä laji voi olla sekä haitaksi että avuksi ihmisille. Toisaalta se voi toisinaan kutsua maanviljelijöiden kostotoimia hyökkäämällä kanoihin. Toisaalta sillä on taipumus metsästää jyrsijöitä ja muita tuholaisia.

Poistaa saalistajat ja uhat

Raivokkaasta käytöksestään huolimatta hermosolut kohtaavat monia uhkia suuremmilta lihansyöjiltä, ​​kuten mäyrät , ketut , kojootit , kotkat , haukat, pöllöt ja jopa kaveri pitkähäntäinen lumikko. Mutta sen terävät hampaat, suuret kynnet ja voimakas myski, jonka se tuottaa peräaukkoonsa, on hermosolu enemmän kuin ottelu useimmille saalistajille ja harvoin ensimmäinen aterian valinta.

Monien vuosisatojen ajan ihmiset ovat historiallisesti metsästäneet alkioita turkistaan ​​turkisten luomiseksi. Eurooppalaiset rojaltit arvostivat keskiajalla valkoisia talvinahkoja joskus. Vaikka metsät puhdistetaan joskus maatalouden tai elinympäristöjen vuoksi, se ei riitä aiheuttamaan merkittävää uhkaa maailmanlaajuisesti tuhoeläinten terveydelle.

Ermine lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Eermine on erittäin siveetön laji, jolla voi olla useita parittelukumppaneita koko pesimäkauden ajan (joka kestää yleensä loppukeväästä alkukesään). Uros yrittää toisinaan saada naisen suosion tuomalla äskettäin tapetun saaliin. Kun he ovat kopioineet, isällä on muuten hyvin pieni rooli jälkeläisten todellisessa kehityksessä.

Huolimatta siitä, että naisilla on useita jaksoja ympäri vuoden, naaras tuottaa vain yhden pentueen, joka on syntynyt huhtikuussa tai toukokuussa noin 280 päivän tiineyden jälkeen. Raskaus kestää niin kauan, koska naisella on kyky viivästyttää implantointia muutaman kuukauden ajan, mikä johtuu ehkä ruoan saatavuudesta talvella, ja suurin osa alkion kehityksestä tapahtuu raskauden viimeisen kuukauden aikana. Hän tulee todennäköisesti raskaaksi uudelleen ennen kuin edelliset jälkeläiset ovat edes kehittyneet tarpeeksi poistumaan pesästä pysyvästi.

Pentueen tyypillinen koko on neljästä yhdeksään yksilöä, jopa 18 jälkeläistä mahdollista. Nuoret sarjat, kuten heitä kutsutaan, nousevat kohdusta valkoisella turkilla ja ilman näköä. Ensimmäisten elinviikkojen aikana he ovat täysin riippuvaisia ​​äidistä ruoan ja suojelun suhteen. Kestää noin kaksi tai kolme kuukautta, ennen kuin alkio kehittyy tarpeeksi aloittamaan metsästyksen äitinsä kanssa, mutta sarjat viettävät koko elämänsä ensimmäisen vuoden oppimaan selviytymään kunnolla luonnossa.

Nuorten sarjojen saalistuksen ja sairauksien vuoksi ermiinin keskimääräinen elinikä on vain yksi tai kaksi vuotta. Kuitenkin, jos se voi välttää varhaisen kuoleman, suurin elinikä on noin seitsemän - 10 vuotta luonnossa. Miehillä kestää noin vuoden päästä sukupuolikypsyyden saavuttamiseen, kun taas naaras saavuttaa sukupuolikypsyyden paljon nopeammin noin 60-70 päivässä.

Poistaa väestö

Mukaan IUCN Punainen luettelo, joka on maailman kattavin suojelun seuranta, kermalaji on laji vähiten huolta . Tämä tarkoittaa, että väestömäärä on riittävän suuri, eikä heidän kunnonsa parantamiseksi tarvita erityisiä suojelutoimia. Jokainen erillinen alalaji voi kuitenkin vaihdella populaatioiden lukumäärän ja suojelun tason mukaan. Oletetaan esimerkiksi, että Britannian saarilla on levinnyt lähes 500 000 kermavaahtoa. Ei ole täysin tiedossa, kuinka monta ermiiniä elää ympäri maailmaa.

Näytä kaikki 22 eläimet, jotka alkavat kirjaimella E

Mielenkiintoisia Artikkeleita