Gibboni

Gibbon-tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Kädelliset
Perhe
Hylobatidae
Suku
Hylobaatit
Tieteellinen nimi
Hylobatidae

Gibbon Conservation Status:

Lähes uhattu

Gibbon Sijainti:

Aasia

Gibbon-tosiasiat

Pääsaalis
Hedelmät, munat, hyönteiset
Elinympäristö
Tiheä metsä ja viidakko
Petoeläimet
Leopardit, käärmeet, petolinnut
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Joukko
Lempi ruoka
Hedelmät
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Löytyy tiheistä viidakoista ja trooppisista metsistä!

Gibbon-fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Keltainen
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Hiukset
Huippunopeus
35 mph. Nopeus
Elinikä
25-40 vuotta
Paino
6-9kg (13,2-19,8 paunaa)

'Nopeimmin liikkuva puuasukas nisäkäs'



Gibbonit ovat puissa asuvia apinoita, jotka asuvat Aasiassa ja Indonesiassa. Gibbonit tunnetaan myös pienempinä apinoina erillään suurista apinoista, ja ne ovat nopeita ja ketteriä, kulkemalla puiden latvojen läpi jopa 35 mailia tunnissa (56 km / h). Tämän arboreaalisen eli puupaikan nisäkkään lajista on 18 erillistä lajia, mukaan lukien valko-käden, slamangin ja lar-gibbonit. Suurin osa gibbon-lajeista on uhanalainen ja jotkut ovat äärimmäisen uhanalainen .



Uskomattomat Gibbon-faktat!

  • Sukupuolesta ja lajista riippuen gibbonit painavat 6-9 kg.
  • He elävät jopa 25 vuotta
  • Gibboneilla on erityisen pitkät käsivarret ja voimakkaat jalat heilumiseen ja hyppäämiseen puusta puuhun
  • Gibbons kävelee paremmin kahdella jalalla kuin mikään muu apina tai apina

Gibbonin tieteellinen nimi

tieteellinen nimi sillä gibbon on Hylobatidae. Hylobatidae-apinaperhe sisältää suvut Hylobates, Hoolock, Nomascus ja Symphalangus.

Kääpiögibboneihin, joiden tieteellinen nimi on Hylobates, kuuluvat lajit Hylobates lar, Bornean valko-parta, ketterä, Mueller's, Silverery, Pleated, Klossin gibbon.



Hoolock sisältää lajit Western hulock, Eastern hulock ja Skywalker hulock gibbon.

Harjattujen gibbonien laji, jonka tieteellinen nimi on Nomascus, koostuu pohjoisesta harjapuskusta, mustaharjaisesta, itäisestä mustaharjasta, Hainanin mustaharjaisesta, pohjoisesta valkoisesta, eteläisestä valkoisesta ja kelta-poskista.

Symphalangus-sukuun kuuluu yksi laji, siamang-gibbons.



Gibbon-ulkonäkö

Nämä ovat kevyitä, ketteriä apinoita. Niiden korkeus vaihtelee välillä 15-36 tuumaa (40-90 cm) lajista riippuen. Suurimmat gibbonit, siamang, ovat noin puolet ihmisen kollegoiden korkeudesta. Kaikilla lajeilla on pienet päät ja sileät, miellyttävät kasvot, jotka on kehystetty turkilla. Aivan kuten apinat ja toisin kuin apinat, heillä ei ole häntää.

Yksi heidän merkittävimmistä piirteistään on heidän harvoin pitkät käsivarret, joita he käyttävät harjaantumaan elinympäristönään toimivien puiden latvojen läpi. Kun nämä apinat kulkevat pystyasennossa, he pitävät kättään päänsä yllä pitääkseen tasapainonsa.

Näillä eläimillä on erikoistuneet ranteenivelet, joiden avulla he voivat liikuttaa käsiään sivulta toiselle ja takaisin eteen. Tämä edistää nopeaa ja tehokasta etenemistä haarasta toiseen.

Näiden pienempien apinoiden kädet ja jalat ovat pitkänomaiset. Jokaisessa kädessä on syvä rako, joka auttaa heitä tarttumaan voimakkaasti oksiin. Siamang-gibbonilla, joka on näiden apinoiden suurimpien tyyppien joukossa, on kummallakin jalalla kaksi varvasta, jotka ovat sulautuneet pysyvästi yhteen.

Niiden turkki voi olla mikä tahansa ruskea tai musta, joskus sekoitettu valkoisen kanssa. Heidän kasvoissaan, jaloissaan ja käsissään on usein vastakkaisia ​​merkintöjä, kuten Bornean valko-parrakas tai kelta-poskilajissa.

Gibbon-käyttäytyminen

Nämä pienemmät apinat viettävät suurimman osan elämästään sademetsän katoksessa. Niiden pitkä ulottuvuus ja voimakkaat jalat tekevät heistä maailman suurimmat hahmottimet. He voivat matkustaa nopeasti jopa 50 jalan etäisyydellä yhdellä harppauksella. Toisinaan heiltä puuttuu oksa tai arvioidaan väärin etäisyys puiden välillä, ja tämä johtaa usein murtuneisiin luihin

He lähtevät metsään vain satunnaisesti. Ehkä heidän on etsittävä ruokaa tai pakenemaan toista eläintä puiden latvoista. Kun he ovat maassa, nämä pienemmät apinat kulkevat usein kahdella jalalla pitäen käsivartensa pään yläpuolella pysyäkseen pystyssä.

Kaikki gibbon-lajit ovat äänellisiä. Heidän äänensä ovat musikaaleja ja voivat kulkea huomattavia etäisyyksiä. He käyttävät ääntä etsimään muita giboneja, varoittavat tunkeilijoita ja houkuttelevat kumppaneitaan. Wooing-laulu, usein duetti tarkoitetun kaverin kanssa, tunnetaan suurena puheluna.

Siamang-gibboneilla ja muilla lajeilla on ainutlaatuisesti kehittyneet kurkkupussit. Kun eläin hengittää sisään ja täyttää kurkkupussin ilmalla, se vahvistaa kutsunsa trooppisen metsän läpi auttaen paikantamaan muita apinoita, merkitsemään alueellisia rajoja tai liittymään parittelevaan duettoon. Suurimmalla lajilla, siamangilla, on kova ääni, joka kulkee jopa kaksi mailia.

Yleensä nämä kädelliset parittelevat koko elämän. He asuvat pienissä ydinperheissä, jotka koostuvat paritetusta parista ja yhdestä nuoresta jälkeläisestä. Vaikka he nukkuvat puissa, nämä eläimet eivät rakenna pesiä kuten muut apinat. Kun nuori on kypsynyt, se yrittää muodostaa oman perheryhmän.

Gibbon-elinympäristö

Nämä eläimet asuvat Kaakkois-Aasian sademetsissä näissä maissa:

  • Bangladesh
  • Borneo
  • Kambodža
  • Kiina
  • Intia
  • Indonesia
  • Java
  • Laos
  • Malesia
  • Myanmar
  • Sumatra
  • Thaimaa
  • Vietnam

Nämä arboreaaliset eläimet tarvitsevat tiheän metsäkatoksen, joka tarjoaa ruokaa, suojaa ja kuljetusvälineitä. Erilaiset lajit elävät eri alueilla, kuten vuorilla tai laaksoissa, mutta ne kaikki suosivat puiden latvojen elinympäristöjä.

Gibbon-ruokavalio

Nämä eläimet syövät enimmäkseen sademetsän katoksesta saatavia hedelmiä ja kasvillisuutta. Ne ovat kuitenkin kaikkiruokaisia, joten he syövät silloin tällöin lihaa, kuten hyönteisiä, lintujen munia ja pieniä eläimiä.

Gibbon-saalistajat ja uhkat

Suuret kissat, jotka ovat kotoisin Kaakkois-Aasiasta, kuten pilvinen leopardi ja tiikerit , saalis näistä pienemmistä apinoista. Isot käärmeet ja kotkat uhkaavat myös näitä arboreaalisia apinoita. Yksi merkittävä tutkimus Borneossa sijaitsevista Maroon Langur -apinoista osoitti, että valko-partaiset gibbonit soittivat varoittamalla omia lajejaan ja muita eläimiä, kuten apinoita, kun saalistajat olivat lähellä, mikä antoi heille mahdollisuuden etsiä turvallisuutta.

Ihmiset metsästävät näitä eläimiä luonnossa myydäkseen eläintarhoille. Joissakin kulttuureissa ihmiset ostavat osia eläimistä parantamiseksi tai syömiseksi.

Ylivoimaisesti suurin uhka on kuitenkin ihmisten loukkaantuminen sademetsät että he soittavat kotiin. Koska sivilisaatio väittää yhä enemmän näistä metsistä, näillä eläimillä on vähemmän ruokaa ja nopeasti kutistuvia elinympäristöjä, mikä on ensisijainen syy niin monille lajeille uhanalainen .

Gibbon-lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Naaras synnyttää yhden jälkeläisen kerrallaan. Heillä voi olla jopa kuusi vauvaa lisääntymisjakson aikana. Luonnossa olevat naiset saavuttavat sukupuolisen kypsyyden noin kahdeksan vuoden iässä, kun taas miehet kypsyvät vähän myöhemmin, noin 10-vuotiaina. Nämä arboreaaliset nisäkkäät ottavat yhden kaverin kerrallaan, mutta voivat vaihtaa kumppania, kun heidän jälkeläisensä ovat kasvaneet.

Naisten raskaus kestää kuusi ja puoli kuukautta. Kun hän synnyttää, molemmat vanhemmat hoitavat vauvaa, kunnes se on tarpeeksi vanha lähtemään kotoa.

Keskimäärin nämä eläimet elävät luonnollisessa elinympäristössään noin 30-35 vuotta. Vankeudessa olevat elävät yleensä kauemmin, jopa 50 vuotta. Levyn pisin elinikäinen henkilö, Muellerin gibbon nimeltä Nippy Uuden-Seelannin Wellingtonin eläintarhassa, kuoli 60-vuotiaana.

Gibbon-väestö

Kaikki gibbon-lajit ovat vähenemässä. Suurin osa 18 lajista on sukupuuttoon vaarassa. Itse asiassa Nomascus-suvun alle 25 Hainan-harjagibbonia on jäljellä, mikä tekee tästä lajista eniten äärimmäisen uhanalainen kädellinen maan päällä. Muut kriittisesti uhanalaiset tyypit kuuluvat myös Nomascus-sukuun, mukaan lukien:

  • Mustaharjainen -
  • Pohjoinen valkopilkinen -
  • High-Vit gibbon

Ne lajit, joilla on uhanalainen tila ovat:

• Läntinen hulock
• Ketterä
• Bornean valkoinen parta
• Kloss
• Lar
• Hopeinen
• Muellerin Bornean
• Lämmitetty
• Abbottin harmaa
• Pohjoinen harmaa
• Keltainen poski
• eteläinen valkopäät
• Siamang

Itäinen hulock-gibbon on haavoittuvia mutta ei vielä vaarassa. Skywalker hoolock ja pohjoiset kelta-poskiset gibbons vaativat lisätutkimuksia niiden tilan määrittämiseksi.

Gibbons eläintarhassa

Monissa Yhdysvaltojen suurkaupunkien eläintarhoissa on näitä eläimiä. Joitakin lajeja, joita näette näissä eläintarhoissa, ovat lar, siamang ja valkoinen poski gibbon. Muita tällaisia ​​eläintarhoissa asuvia puun asukkaita ovat Javanin gibbon, itäinen hulock ja paalutettu gibbon.

Kanadassa Toronton eläintarha on valkoiset kädet. Harmaa naarasgibbon Assiniboinen eläintarha Winnipegissä asui 50 vuotta. Nyt eläintarhassa asuu valkeakätisten perheiden perhe. Monissa muissa eläintarhoissa kaikkialla Kanadassa on myös gibboneja.

Itse asiassa eläintarhoissa kaikkialla maailmassa on erilaisia ​​gibbon-lajeja. Yleisimpiä vankeudessa ovat siamang, valkoinen poski ja lar ..

Näytä kaikki 46 eläimet, jotka alkavat G: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita