Tuatara

Tuataran tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
matelija
Tilaus
Sphenodontia
Perhe
Sphenodontidae
Suku
Sphenodon
Tieteellinen nimi
Sphenodon Punctatus

Tuatara Conservation Status:

Lähes uhattu

Tuatara Sijainti:

Oseania

Tuatara-tosiasiat

Pääsaalis
Hyönteiset, munat, liskot
Elinympäristö
metsä ja nurmi
Petoeläimet
Siat, kissat, jyrsijät
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
12
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Ötökät
Tyyppi
Matelija
Iskulause
Löytyy vain muutamilta Uuden-Seelannin saarilta!

Tuataran fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Vihreä
Ihotyyppi
Vaaka
Huippunopeus
15 mph
Elinikä
50-100 vuotta
Paino
600-900g (1,3-1,9 paunaa)

Yksi tuatara-lempinimistä tutkijoiden keskuudessa on 'elävä fossiili', koska sillä ei ole evoluutiomuutosta.



Koska se ei ole aivan a lisko eikä aivan dinosaurus, Uuden-Seelannin tuatara on yksi harvoista todella ainutlaatuisista eläimistä, jotka ovat jäljellä maailmassa. Nämä matelijat saattavat näyttää liskoilta, mutta ne kuuluvat omaan erilliseen luokkaansa ja ovat taksonomisen järjestyksensä ainoat elossa olevat jäsenet. Tutkijat ovat erittäin kiinnostuneita tutkimaan heitä, koska he voivat tarjota käsityksen siitä, kuinka nykyajan liskoja ja käärmeet kehittynyt.



Tuatara-tosiasiat

  • Nimi 'tuatara' tarkoittaa maorien kielellä 'takana olevia huippuja'.
  • Tuatarat ovat selviytyneet triasista, joka oli noin 240 miljoonaa vuotta sitten.
  • He ovat Rhynchocephalia-järjestyksen ainoat elossa olevat jäsenet.
  • Tuatarareilla on päänsä päällä kolmas silmä, joka tunnetaan nimellä 'parietaalinen silmä'.
  • Tuataran elinikä on yli 60 vuotta. Jopa 100 vuotta vankeudessa!

Tuataran tieteellinen nimi

Tuataran tieteellinen nimi onSphenodon punctatus. 'Sphenodon' on peräisin kreikkalaisista sanoista 'sphen', joka tarkoittaa 'kiila' ja 'odon', joka tarkoittaa 'hammas'. 'Punctatus' on latinankielinen sana, joka tarkoittaa 'terävä'.

Sana 'tuatara' maorien kielellä tarkoittaa 'huiput takana'. Maorit ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansoja.



Tuatara-ulkonäkö ja käyttäytyminen

Tuatara on kotoisin Uudesta-Seelannista, ja se on maan suurin matelija. Miehet voivat kasvaa lähes kolmeen jalkaan, ja aikuiset naiset kasvavat tyypillisesti noin kaksi jalkaa. Sekä miehet että naiset painavat vain kaksi kiloa täysikasvuisena, joten huolimatta siitä, että ne on merkitty Uuden-Seelannin suurimmiksi matelijoiksi, ne eivät ole erityisen suuria eläimiä.

He ovat yksinäisiä olentoja, jotka elävät koloissa, mutta heidän on tiedetty jakavan kolojaan tiettyjen merilintujen kanssa, joiden kanssa he elävät sopusoinnussa.

Sekä miehillä että naisilla on samanlainen väri. Suurimmalla osalla iho on vaimennettu, oliivinvihreä tai ruosteinen ruskea väri auttaakseen heitä sulautumaan ympäristöönsä. Yksi mielenkiintoinen tosiasia tuatara-värityksestä on, että se voi muuttua ajan myötä. Ne molt vuosittain, joten niiden väri voi vähitellen muuttua iän myötä.

Urospuolisilla tuataroilla on suuri, erottuva piikit selässä ja kaulassa. Nämä piikit voidaan tuulettaa näyttävään näyttelyyn saadakseen vaikutuksen naisiin parittelukauden aikana, mutta niitä käytetään myös osoittamaan määräävää asemaa taistelussa muita uroksia vastaan.

tuatara (Sphenodon punctatus) tuatara läheltä

Tuatara-elinympäristö

Tuatarasia löytyy vain Uudesta-Seelannista. He asuvat tällä hetkellä vain muutamilla offshore-saarilla ja rajoitetuilla mantereen alueilla.

Tuatara-ruokavalio

Koska tuatarat ovat ainutlaatuisia matelijoiden maailmassa, monet ihmiset kysyvät: 'Mitä tuatarat syövät?'

Tässä suhteessa tuatarat ovat kuin monet muutkin liskoja ja samankokoiset matelijat. He syövät ensisijaisesti hyönteisiä, kuten kovakuoriaiset , lierot, sirkat ja hämähäkit. Näiden hyönteisten puuttuessa niiden on myös tiedetty syövän etanat , sammakot , linnunmunia, skinkejä ja jopa omia poikasiaan.



Tuatara-saalistajat ja uhkat

Tuataras vaihtelee luokittelun välillä uhanalaiset lajit ja oleminen 'vaarassa' tai 'haavoittuva', mikä on askel sen alapuolella. IUCN päivitti kuitenkin äskettäin sen vähiten huolestuttavaksi onnistuneiden suojelutoimien vuoksi.

Vakavin uhka luonnonvaraisille tuataroille on nisäkässaalistajat, jotka on tuotu saarille inhimillisen asutuksen kautta. Koirat ja rotat on ollut vakavin vaikutus tuatara-populaatioihin, mutta muut eläimet, kuten fretit ja kissat ovat vaikuttaneet myös heidän määräänsä.

Koska nämä tunkeutuneet saalistajat tuhosivat vakavasti luonnonvaraiset tuatara-populaatiot niin lyhyessä ajassa, Uuden-Seelannin hallitus julisti tuatarat ja niiden munat täysin suojattaviksi vuonna 1895. Tämä suoja on edelleen olemassa ja se on tärkeä heidän vähenevän määränsä säilyttämisessä.

Tuatara-lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Tuatarat eivät ole kuin useimmat matelijat, koska ne lisääntyvät melko hitaasti. Heillä on suhteellisen pitkä elinikä 60 vuotta tai enemmän luonnossa, ja he voivat elää jopa 100 vuotta vankeudessa.

Tämä pitkä elämä tarkoittaa, että he eivät saavuta sukupuolista kypsyyttä vasta 10-20 vuoden ikäisenä. Lisäksi ne kasvavat edelleen noin 35 vuoden ikään saakka.

Parittelu tapahtuu keskikesällä, ja sen määräävät suurelta osin naiset. Miehet voivat lisääntyä joka vuosi, mutta naiset yleensä lisääntyvät vain kahden tai viiden vuoden välein. Miehet tummentavat ihoaan, levittävät harjaansa ja odottavat naisen kaivon ulkopuolella yrittäen tehdä hänelle vaikutuksen. Urospuolisilla tuataroilla ei ole ulkoista lisääntymiselintä, joten ne välittävät siittiöitä naisille hieromalla kloakkaansa yhteen. Tätä kutsutaan 'kloaksisuudelmaksi'.

Naaraat voivat varastoida tätä siittiötä jopa vuoden ajan, ja he käyttävät sitä sellaisen kytkimen lannoittamiseen, jonka koko voi vaihdella yhdestä munasta 19 munaan. Näitä munia inkuboidaan 12-15 kuukautta, mikä on uskomattoman pitkä aika etenkin matelijoille. Valitettavasti tämä pitkä inkubaatio tarkoittaa, että tuatara-munat ovat helppoja aterioita petoeläimille.

Tuatara-äidit eivät pysy lähellä suojellakseen munia tai vauvoja kuoriutuneensa, joten itämisaikaa selviytyneet poikaset ovat erityisen haavoittuvia ja heidän on heti puolustettava itseään ruoan ja turvallisuuden kannalta.

Mielenkiintoinen tosiasia tuatara-vauvoista on, että inkubointipesän lämpötila määrittää poikasen sukupuolen. Tämä on ilmiö, joka tunnetaan nimellä 'lämpötilasta riippuva sukupuolen määritys'. Tutkijat totesivat, että munilla, joita inkuboitiin 70 astetta Fahrenheit-astetta, on yhtä suuri mahdollisuus olla mies tai nainen. Munat, joita inkuboidaan 72 asteessa Fahrenheit-astetta, ovat yleensä noin 80 prosenttia uroksia, ja pesät, jotka on jäähdytetty 68 asteeseen Fahrenheit-astetta, ovat tyypillisesti 80 prosenttia naisia. Jos pesä jäähdytetään 64 asteeseen Fahrenheit, kaikki poikaset ovat naisia.

Tuatara-väestö

Tällä hetkellä tuataroita löytyy vain hajallaan Uuden-Seelannin mantereen pienistä taskuista ja kourallisesta jyrsijöistä vapaista syrjäisistä saarista. On arvioitu, että luonnossa on vain noin 55 500 tuataraa.

Luonnossa löydettyjen lisäksi joitain pidetään erityisissä pyhäkköissä ja kasvatetaan vankeudessa osana jalostusohjelmia väestön määrän lisäämiseksi.

Tämän vuoksi tuataroita pidetään usein edelleen uhanalaiset lajit . Kuitenkin Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) onko se listattu nimellä vähiten huolta koska ponnisteluilla invasiivisten lajien poistamiseksi on ollut voimakas vaikutus tuataran hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Vaikka tämä tarkoittaa, että se on riippuvainen suojelun hoidosta selviytyäkseen.

Näytä kaikki 22 eläimet, jotka alkavat T: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita