Aasi

Aasin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Perissodactyla
Perhe
Hevoseläimet
Suku
Equus
Tieteellinen nimi
aasi

Aasin suojelun tila:

Lähes uhattu

Aasin sijainti:

Afrikka
Aasia
Keski-Amerikka
Eurasia
Euroopassa
Pohjois-Amerikka
Oseania
Etelä-Amerikka

Aasin tosiasiat

Pääsaalis
Ruoho, rikkaruohot, vihannekset
Erottuva piirre
Tukeva vartalo ja hee-haw äänet
Elinympäristö
Kuivat metsät ja aavikot
Petoeläimet
Kettu, Susi, Leijona
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Lauma
Lempi ruoka
Ruoho
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Ensimmäinen kotieläin 5000 vuotta sitten!

Aasin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
15 mph
Elinikä
15-30 vuotta
Paino
200kg - 258kg (441lbs - 570lbs)
Korkeus
90 cm - 130 cm (35 tuumaa - 51 tuumaa)

Aasien uskotaan olevan itsepäinen, mutta ne ovat todella erittäin älykkäitä olentoja, jotka voivat muodostaa tiukkoja siteitä ihmisten kanssa.



Aasit ovat hevosperheen jäseniä, vaikka aasit ja hevoset edustavat kahta hyvin erilaista lajia. Kotieläintensä jälkeen Egyptissä ja Pohjois-Afrikassa, missä niitä käytettiin lihaan ja maitoon, heistä kehittyi työeläimiä, joita käytetään ihmisten tai pakkausten kuljettamiseen. Ne ovat hitaampia kuin hevoset, mutta ovat varmempia. Historioitsijat uskovat, että aasien kesyttäminen lisäsi pastorikulttuurien liikkuvuutta muinaisessa maailmassa. Sosiaalisen ja rauhoittavan luonteensa ansiosta aasit tulevat hyvin toimeen muiden kotieläiminä olevien nisäkkäiden kanssa ja voivat olla myös erinomaisia ​​kumppaneita fyysisesti tai henkisesti vammaisille.



5 Aasin tosiasiat

  • Aaseja kutsutaan usein burroksi. Espanjassa sana burrito tarkoittaa ”pikku aasi”, joka viittaa myös meksikolaiseen ruokaan, joka muistuttaa aasien kantamia pakkauksia.
  • Aasit laiduntavat koko päivän ja pitävät ruokavaliosta, jossa on vähän proteiinia ja runsaasti kuitua.
  • Naaras-aaseja kutsutaan jennyiksi, miehiä kutsutaan tunkeiksi ja kastraatteja uroksiksi.
  • Aaseja kutsuttiin yleisesti aaseiksi vuoteen 1785 asti, jolloin sana alkoi hitaasti loppua käytöstä pejoratiivisen kontekstinsa vuoksi.
  • Hätkähdyttävät aasit jäätyvät tai siirtyvät muutaman askeleen poispäin, kun he pelkäävät arvioida tilannettaan karkaamisen sijaan, mikä antaa heille ansaitsemattoman maineen itsepäisyydestään.

Aasin tieteellinen nimi

Näiden eläinten luokitus on perheen sisälläHevoseläimetja sukuEquus -tarkoittaen hevosta latinaksi. Villi-aaseja on kahta päätyyppiä: aasialaiset aasit, joiden levinneisyys ulottuu Punaisesta merestä Pohjois-Intiaan ja Tiibetiin, mistä seuraa useita alalajeja, ja lajin afrikkalainen haara. Luokittelussa ovat Aasian alalajitEquus hemionus hemippus(Syyrian villi perse) ja Equushemionus khur(Intialainen villi aasi).

Kaikilla nykyaikaisilla kotieläiminä pidetyillä aaseilla on tieteellinen nimiAasi aasija ovat polveutuneet afrikkalaisista aasista, jotka sijaitsevat pääasiassa Pohjois-Afrikassa Välimeren ja Saharan aavikon välissä.

Aasin ulkonäkö ja käyttäytyminen

Näitä eläimiä on useita eri kokoja ja värejä. Villit lajit kasvavat noin 49 tuumaan sorkasta olkapäähän ja painavat noin 551 paunaa. Kotieläimiä aaseja on erikokoisia kasvatustavan mukaan. Ne ovat tyypillisesti 36-48 tuumaa kavasta olkapäähän, painavat 400-500 paunaa. Sisilian aasi on pienin, vain 24 tuumaa, kun taas Mallorcan aasi on noin 62 tuumaa. Mammutti, suurin kotimainen rotu, on 56 tuumaa kavasta olkapäähän ja painaa noin 950 paunaa.

Näiden eläinten värialueet vaihtelevat valkoisesta ja harmaasta mustaan. Harmaa on yleisin väri, jota seuraa ruskea, musta ja roan (valkoinen muiden pigmentoituneiden karvojen seoksella). Useimmilla on tumma turkisnauha selässä alas harjasta hännään ja hartioiden poikki. Heillä on lyhyet, pystysuorat maneet, joiden häntä on samanlainen kuin lehmän ja hevosen. Heillä on erittäin pitkät korvat, jotka ovat tummat kärjessä ja pohjassa. Niiden suuret korvat auttavat myös aaseja viileässä käyttämällä niitä tuulettimella.

Nämä eläimet nauttivat muiden aasien seurasta ja sitoutuvat usein muihin yksilöihin. Kun heidän kaltaisiaan ei ole läsnä, he ovat usein yhteydessä toisiinsa hevoset , muulit ja muut pienet varastot. Kerran ihmisen on ansainnut heidän luottamuksensa, he ovat usein halukkaita ja toverittavia kumppaneita. Koska kyky muodostaa vahvoja sidoksia, sitoutuneen aasiparin erottaminen voi aiheuttaa stressiä, joka johtaa hyperlipidemiaan, veritilaan, joka voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen.

Vaikka heillä on itsepäisyyden maine, tämä ominaisuus on itsensä säilyttäminen, minkä vuoksi aasiaa on vaikea pakottaa tekemään jotain, jonka se pitää vaarallisena. Heidän ruumiinsa kieli on myös vähemmän ilmeikäs kuin hevosten kieli, joten heitä voi olla vaikea lukea. Pieni silmien laajentuminen voi olla väärin uteliaisuus, kun se tarkoittaa stressiä tai pelkoa. Liikunnan puute katsottaessa kohdetta, jota he pelkäävät, on osa heikkenevää lentovastetta. He puolustavat itseään usein puremalla, lyömällä etukavilla tai potkimalla takajaloilla.

Näiden eläinten tiedetään olevan älykkäitä, varovaisia, ystävällisiä, leikkisiä ja innokkaita oppimaan, mikä yleensä alkaa syntymähetkestä ja jatkuu koko elämänsä ajan.

Kotieläiminä pidetyt aasit ovat enemmän alueellisia kuin hevoset, minkä vuoksi niitä käytetään joskus vartioimaan lampaita ja vuohia laumoja vastaan ​​saalistajia vastaan, usein lyömällä kaikkeen, jonka he kokevat olevan uhka. Monissa osissa maailmaa, joissa hevoset eivät voi selviytyä helposti tai joissa on äärimmäistä köyhyyttä, he ovat ensisijainen taakka ja kuljetuslähde. He lepäävät päivän kuumimpana aikana ja ovat aktiivisempia aamulla ja illalla, kun he matkustavat lauman kanssa ja syövät.



Afrikkalainen aasi, Equus asinus, kuva otettu Tansaniassa
Afrikkalainen aasi, Equus asinus, kuva otettu Tansaniassa

Aasi-elinympäristö

Kotieläiminä pidettyjä aaseja on kaikkialla maailmassa monissa eri kulttuureissa, mutta jos ne suosivat niitä, ne soveltuvat parhaiten lämpimille, kuiville alueille - etenkin marginaalisille autiomaille. Tämä sopeutuminen on tarjonnut heille kestävän immuunijärjestelmän ja ruoansulatuskanavan. Villit aasit ovat yleensä yksinäisiä eivätkä muodosta haaremeja, ja jokainen aikuinen perustaa kotialueen. Yksi tunkki voi hallita jalostusta laajalla alueella.

Jos kesytetty aasi muuttuu villiksi ja voi valita kodin, se etsii lämpimän asuinpaikan. Villit aasit elävät autiomaassa ja savannissa Pohjois-Afrikassa, Arabian niemimaalla ja Lähi-idässä. Nämä eläimet elävät myös Turkissa, Kiinassa ja Pakistanin pohjoisosissa, Intiassa, Nepalissa ja Bhutanissa. Heidän kovat puhelunsa, jotka tunnetaan myös nimellä harja, ja kuullaan yli kolmen kilometrin päässä, ja ne voivat toimia tapana, jolla aasit voivat pitää yhteyttä toisiinsa luonnossa.

Aasi-ruokavalio

Nämä eläimet ovat kasvinsyöjiä, eli he eivät syö lihaa. He nauttivat erilaisista elintarvikkeista, mukaan lukien heinä, kaura, jyvät ja ruohot, mutta he syövät myös pensaita ja aavikkokasveja tietyillä alueilla. Heidän suurten huuliensa ansiosta he voivat tarttua kasveihin ja vetää ne suuhunsa, missä ne repivät sen suurilla etuhampailla ja jauhavat sen ennen nielemistä. Nämä ahneet syövät voivat kuluttaa jopa 6000 paunaa ruokaa vuodessa. Heidän valtavasta ruokahalustaan ​​voi tulla ongelma, jos he muuttuvat luonnonvaraisiksi ja ottavat ruokaa paikalliselta olentolta.

Aasin saalistajat ja uhkat

Jotkut arvioivat, että maailman aasipopulaatio voi laskea puoleen seuraavan viiden vuoden aikana vastaamaan kasvavaan kysyntään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytettävistä aasinvuodista. Vuonna 2006 maailman aasipopulaatio oli noin 41 miljoonaa. Maailmanlaajuinen lukumäärä näyttää edelleen vähenevän jopa kotieläiminä pidettyjen aasien keskuudessa, kun jotkut salametsästäjät ovat ryöstäneet kotikarjoja joillakin alueilla tyydyttääkseen aasien tarpeen luoda gelatiinipohjainen perinteinen lääke ejiao.

Luonnossa aasin saalistajat kuuluvat ketut , sudet ja leijonat .



Aasin lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Naaras-aasi, jota kutsutaan jennyksi, on raskaana noin 12 kuukautta; tiineys vaihtelee kuitenkin eri lajien välillä 11 kuukaudesta 14 kuukauteen. Jennies synnyttää yleensä yhden varsa, kaksoset ovat harvinaisia. Vaikka jennieillä on lämpöä noin 10 päivän synnytyksen aikana, heidän lisääntymiselimensä ei ole normaalia tuolloin, eivätkä ne yleensä lisäänny, ennen kuin yksi tai kaksi jaksoa on kulunut. Jotkut rodut eivät tule estrus (tunnetaan myös nimellä lämpö), kun heillä on varsa heidän puolellaan. Kotieläiminä pidettyjen aasien keskimääräinen lisääntymisnopeus on kolme varsaa neljän vuoden aikana.

Varsat painavat 19-30 kiloa (suunnilleen yhtä painavat kuin pieni koira) ja voivat seistä ja hoitaa 30 minuuttia syntymän jälkeen. Jennies suojelee hyvin varsojaan, jotka vieroitetaan noin viiden kuukauden kuluttua. Aasi voi paritella saavuttaessaan kahden vuoden iän.

Aasit ovat nirsoisia siitä, kuka heidän laumassaan on, mutta he eivät välitä kenestä he parittelevat ja kasvattavat usein muiden Equus-perheen jäsenten kanssa. Jackassin ja tamman jälkeläisiä kutsutaan muuliksi, jota arvostetaan myös työ- ja ratsastuseläiminä. Vähemmän yleinen on orin ja jennyn jälkeläinen, joka tunnetaan nimellä shinny. Molemmat risteytystyypit ovat yleensä steriilejä. Aasit voivat myös lisääntyä seeprojen kanssa, kun jälkeläisiä kutsutaan useimmiten zonkeyiksi.

Aasin keskimääräinen elinikä on 25-30 vuotta, mutta he voivat elää paljon kauemmin. Vanhin kirjattu aasi oli naaras kotieläin aasi Yhdysvalloissa, joka asui 54-vuotiaana.

Aasin väestö

Yli 50 miljoonaa aasia asuu maailmassa, joista suurin osa on kotieläimiä, elävät pääasiassa alikehittyneissä maissa, joissa he työskentelevät tai kuljettavat lastia. Suuresta lukumäärästään huolimatta harvat eläimet kussakin rodussa ovat puhdasrotuisia.

Useat luonnonvaraiset aasilajit ovat sukupuuttoon. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) , osoittaa, että afrikkalainen villi aasi on äärimmäisen uhanalainen , vain 23-200 aikuista on jäljellä. Aasian villi-aasit (tunnetaan myös nimellä aasialaiset villi-aasit) luokitellaan lähes uhattu , jonka väkiluku on noin 28 000. Suurin osa uhista tulee ihmisiltä joko suoraan tai epäsuoran elinympäristön menetyksen kautta.

Näytä kaikki 26 eläimet, jotka alkavat D: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita